un site cu retete pe gustul tau

un site cu retete pe gustul tau!

Retete Populare
Ultimele retete

Alimentatia diabeticilor

February 20, 2012 de Ana | Categorii: Mananca sanatos
Voteaza:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (82 voturi)
Loading ... Loading ...

Durata: minute

Portii:

Dificultate:

Vizualizari: 2,385

Diabetul zaharat este o boala metabolica, care evolueaza in timp, si care se manifesta prin cresterea glicemiei si aparitia zaharurilor in urina. Din acesta cauza pacientul simte nevoia sa bea multe lichide, are o pofta de mancare exagerata si urineaza cantitati mai mari de lichid. Totodata, acesta are frecvent: abcese, infectii urinare si paradontoza.

Regimul igieno – dietetic este cea mai importanta masura in fazele evolutive ale bolii. Astfel, bolnavul de diabet trebuie sa cunoasca cele 3 tipuri de alimente din viata sa:

1. Alimente interzise: zaharul si produsele zaharoase, fructele uscate (smochine, stafide, curmale, prune), prajiturile, inghetata, vinul dulce, mustul, siropurile, strugurii.

2. Alimente care trebuie consumate in cantitati limitate: painea, cartofii, pastele fainoase, fructele, legumele cu peste 5% glucide, laptele, iaurtul, branza de vaci.

3. Alimente care pot fi consumate fara restrictii: carnea si derivatele de carne, pestele, ouale, branzeturile, smantana, untul, uleiul, legumele cu 5% glucide.

Dupa continutul de glucide alimentele sunt clasificate:

-alimente cu 5% glucide: varza, conopida, stevia, ardeii grasi, vinetele, dovleceii, rosiile, castravetii, fasolea verde, ridichile, ciupercile, pepenele verde, portocalele, mandarinele, grapefruitul, afinele, laptele, branza de vaci;
-alimente cu 10% glucide: morcovii, ceapa, sfecla, telina, mazarea verde, capsunele, ciresele, merele, perele, piersicile, strugurii, nucile, alunele, mamaliga;
-alimente cu 15% glucide: merele ionatane, caisele;
-alimente cu 20% glucide: cartofii, fasolea uscata, bananele, prunele, pastele fainoase.
-alimente cu 50% glucide: painea.

Pentru un adult tanar cu inaltime de 170 cm si greutate de 70 kg, care realizeaza o activitate fizica medie (consum energetic de 40 cal/kg/zi), un exemplu de regim poate fi urmatorul:

Dimineata: lapte cu cafea (250 g), piine (60 g) cu brinza de vaci (100 g) si ardei gras
Gustare: piine (40 g) cu unt (20 g), fructe (100 g)
Dejun: supa limpede de legume si crutoane (piine 100 g), perisoare cu verdeturi si piureu de cartofi (150 g), salata verde, piine (60 g), compot cu zaharina (100 g fructe)
Gustare: brinza telemea (50 g) cu rosii si piine (40 g), fructe (100 g)
Cina: salata asortata, piine (40 g), budinca de orez cu carne, crema de ou (o cescuta)
La culcare: lapte (250 ml) si piine (20 g)
Total calorii: 2800 cal/zi

Un alt regim in diabetul fara complicatii, de data aceasta insumind 1600 calorii este urmatorul (este necesara ajustarea dietei in functie de activitatea fizica):

Dimineata: ceai cu zaharina, piine (20 g), brinza de vaci (50 g)
Ora 11.30: iaurt (250 g)
Ora 15: supa de rosii cu legume, musaca din carne (100 g) si cartofi (150 g), salata de varza, piine (40g)
Ora 18: salata din fructe (100 g) si frisca cu zaharina (15 g)
Ora 21: crap la cuptor cu garnitura de morcovi (200 g) si rosii, spuma de gris (15 g gris) cu lapte (250 ml) si mar ras (200 g), piine (40 g)
Total calorii: 1600 cal/zi

Exemple de liste de mancare pentru o zi (aproximatov 150 g glucide):

Dimineata:

-o salata de rosii, ardei, castraveti, cu otet si untdelemn (iarna din varza cruda rasa, ridichi negre rase sau salata de praz );
-50 g paine cu unt sau margarina si telemea;
-o ceasca de ceai cu zaharina;
-un mar (100 g).

Ora 11:

-200 g mere cu telemea sau cascaval;

Pranz:

-supa de oase cu fulgi de ou;
-musaca de dovlecei cu salata de rosii, castraveti, ceapa verde, marar, otet si untdelemn;
-80 g paine;
-Crema de ou si lapte (250 g) cu zaharina sau lapte de pasare.

Seara:

-omleta cu telemea si ceapa verde cu salata de rosii preparata cu ulei;
-50 g paine;
-200 g fructe.

Dimineata:

-lapte, 250 g, cu cafea;
-paine, 50 g, cu unt, margarina, costita, mezeluri sau telemea;

Ora 11:

-telemea cu rosii, ardei grasi sau ridichi sau 250 g iaurt;

Pranz:

-bors de zarzavat cu 50 g cartofi (se vor suprima daca la ora 11 s-a inlocuit telemeaua cu iaurt);
-mancare de fasole verde cu carne gatita cu ulei;
-40 g paine si 100 g mamaliga pripita (langa ciorba);
-mere 200 g.

Seara:

-rosii umplute cu ochiuri
-carne rece sau fripta cu salata de castraveti cu otet si untdelemn, iarna castraveti murati;
-50 g paine;
-Fructe 200 g.

Cantarirea zilnica a acestor alimente nu trebuie sa-l sperie pe bolnav. Ea este necesara la inceput, pana cand diabeticul se obisnuieste sa aprecieze dintr-o privire cat cantareste o cantitate dintr-un aliment glucidic oarecare.

Dupa aceea este suficienta verificarea numai din cand in cand la cantar, pentru a inlatura greselile de apreciere. Pentru a usura obligatia diabeticului de a-si cantari zilnic unele alimente, dam urmatoarele masuri, cu echivalentul lor in grame:

-o lingura de lapte = 15 g
-o lingurita de lapte = 5 g
-o ligura rasa de orez crud = 20 g
-o ligura rasa de gris crud = 20 g
-o lingura rasa de malai = 15 g
-o lingura de unt = 20 g
-o lingurita de unt = 6 g
-o lingura de untura = 20 g
-o lingurita de untura = 6 g
-o lingura de ulei = 20 g
-o lingurita de ulei = 6 g
-o cana obisnuita cu lapte = 200 g
-un polonic mic cu lapte = 80 g
-un pahar de apa cu lapte = 200 g
-o farfurie adanca cu lapte = 200 g
-o chifla = 40-50 g
-o felie de paine potrivit de mare = 40-50 g
-un cartof cat un ou = 60 g
-un mar potrivit = 100 g
-un varf de cutit de sare = 2 g.

Alte retete cu:


Facebook