un site cu retete pe gustul tau

un site cu retete pe gustul tau!

Retete Populare
Ultimele retete

Crevetii, o delicatesa

February 27, 2012 de Ana | Categorii: Mananca sanatos
Voteaza:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (87 voturi)
Loading ... Loading ...

Durata: minute

Portii:

Dificultate:

Vizualizari: 1,392

Crustacee care vietuiesc pe fundul apelor, crevetii se regasesc in peste 2000 de varietati. In functie de specie, varsta si mediu de viata, lungimea lor variaza intre 2 si 30 cm. Meritul de a fi descoperit savoarea lor le apartine asiaticilor, locuitorii Chinei si Japoniei fiind mari consumatori de fructe de mare si desavarsiti bucatari cand e vorba despre asocierea cu diverse condimente.

Deoarece se port altera cu usurinta, pescadoarele sunt dotate cu aparate frigorifice si permit prelucrarea si congelarea imediata a crevetilor proaspeti. Pentru satisfacerea cererii mari a consumatorilor din intreaga lume, incepand din anii ‚70 au inceput sa fie consumati crevetii de acvacultura.

Aceste crustacee se fierb, se prajesc, se frig sau se inabusa; timpul total de preparare este cuprins intre 3 si 5 minute, in functie de dimensiune. Un timp de prelucrare indelungat duce la intarirea crevetilor. La gustul lor dulceag se poate ajunge daca se detaseaza capul de restul corpului, se indeparteaza tractul dugestiv si se scoate carnea din carcasa.

Foarte cautati, dar mai scumpi decat cei in crusta sunt crevetii decorticati. In gastronomia lumii, crevetii au devenit ingrediente pentru renumitele orezuri asiatice, asezonate cu sos de soia, curry si nuca de cocos.

Crevetii sunt alimente sarace in calorii, dar cu un mare continut de proteine, acizi grasi omega 3, seleniu, zinc, fosfor, fier, cupru si vitamine. 100 g de  creveti gatiti dietetic, fara adaos de grasimi, au o valoare energetica de numai 115 kcal, care ii recomnada in dietele de slabire.

Beneficii ale consumului de creveti:

-protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, prin continutul de vitamina B12 si acizi grasi omega 3
-ajuta la reducerea tensiunii arteriale
-confera protectie impotriva cancerului, prin prezenta in compozitie a seleniului si zincului, puternici antioxidanti. 100 g de creveti contin aproximativ 65% din doza zilnica recomandata de seleniu.
-previn aparitia maladiei Alzheimer, alaturi de peste si de alte alimente bogate in omega 3
-elimina riscul inflamatiilor, dar si al depresiilor, de asemenea datorita acizilor grasi si magneziului.

Alergia la creveti se poate manifesta sub forna cutanata, umflarea buzelor, limbii si gatului, furnicaturi ale buzelor, dureri de cap sau senzatie de oboseala.

Alte retete cu:


Facebook