un site cu retete pe gustul tau

un site cu retete pe gustul tau!

Retete Populare
Ultimele retete

Sosuri rafinate din bucatarie

February 27, 2012 de Ana | Categorii: Mananca sanatos
Voteaza:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (56 voturi)
Loading ... Loading ...

Durata: minute

Portii: 4

Dificultate: Incepator

Vizualizari: 3,829

Sute de rete de sosuri se regasesc in cartile de bucate, cele mai vechi datand di evul mediu. In toata varietatea lor, sosurile au dat o nota delicata mancarurilor.

Sosul Bearnaise

Este considerat a fi derivat din sosul Hollandaise si are la baza urmatoarele ingrediente: unt topit, galbenusuri, ceapa rosie, otet picant si ierburi aromatice atent mixate la bain-marie. Daca lamaia imprumuta gustul sau sosului Hollandaise, in sosul Bearnaise, tarhonul si frunzele de hasmatuchi isi imbina placutele arome. Sosul a fost inventat de catre renumitul chef Collinet, cel care a experimentat de asemenea prepararea primului sufleu de rosii.

Intr-o varianta mediteraneeana, caperele inlocuiesc aroma de tarhon. Sosul Bearnaise este parintele altor trei sosuri: Choron – la care tarhonul si hasmatuchi sunt excluse, dar se adauga piure de tomate, Foyot – la care se adauga asoic de vita, Paloise – la care menta inlocuieste tarhonul.
Reteta este originara din regiunea Bearan, situata in sud-vestul Frantei.

Desi sosul initial se asociaza numai fripturilor de vita, se considera adecvat si preparatelor din peste, oua sau legume fierte, precum si salatelor.

Sosul Tartar

Preparat in diferite variante, asezoneaza perfect fructele de mare, sufleurile, aperitivele si salatele cu peste si legume, ouale fierte. Desi fac parte di aceeasi mare familie a sosurilor emulsionate, spre deosebire de soul Bearnaise, care se prepara la cald, Tartar este un sos rece, pe baza de maioneza, castraveciori murati, mustar Dijon si ceapa, asezonat cu capere.

Uneori se incorporeaza in sos oua fierte maruntite, masline, hrean ras si otet balsamic.

Sosul Allemande

Este un sos alb, preparat la cald, folosit pentru a acompania fripturile de vita. Intr-un litru de supa de vitel se fierb 50 g faina si 50 g unt, impreuna cu boabe de piper. Galbenusurile se adauga treptat in sosul alb, gros. In diferite versiuni ale retetei, fie se foloseste supa de pasare, fie se amesteca la sfarsit ciuperci maruntite sau crema de branza, fie piure de legume si nucsoara sau coaja rasa de lamaie.

Sosul Bourguignnone

Denumirea provine de la regiunea franceza Burgundia, in care isi are originea. Vinul rosu, supa de vita, cativa catei de usturoi, o ceapa, cimbru, frunze de dafin si patrunjel si uneori cateva ciuperci, isi imprumuta aromele pentru a da nastere unui sos cu care se pot stropi soteurile sau fripturile.

Alte retete cu:


Facebook