un site cu retete pe gustul tau

un site cu retete pe gustul tau!

Retete Populare
Ultimele retete

Cozonac cu aluat fara albusuri

March 16, 2012 de Ana | Categorii: Prajituri
Voteaza:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (90 voturi)
Loading ... Loading ...

Durata: 100 minute

Portii: 4

Dificultate: medie

Vizualizari: 2,511

Aveti nevoie de urmatoarele pentru a prepara cozonac cu aluat fara albusuri:

Ingrediente pentru blat:

2 kg faina
8 oua
600 g zahar
200 g margarina
1 ceasca de iaurt
¼ pachet drojdie
700 ml lapte
1 lingurita sare
1 lingura untura
2 lamaii
2 portocale
1 fiola esenta de vanilie

Pentru umplutura:

300 g nuca macinata
200 g zahar
2 linguri cacao
esenta de rom
1 ceasca de lapte
2 albusuri

Mod de preparare:

Se pune faina intr-un lighean si se face o adancitura in mijloc. Drojdia se pune in alt vas si se freaca cu 2 linguri de zahar pana se lichefiaza. Intr-un castron se pun 150 g faina si se opareste cu o cana de lapte clocotit.

Se amesteca repede pana se desfac toate cocoloasele, apoi se lasa sa se raceasca. Cand aluatul oparit s-a racit se amesteca cu drojdia. Maiaua astfel preparata se acopera si se lasa la crescut 15-20 de minute pana isi dubleaza volumul.

In acest timp se freaca galbenusurile cu sarea, iar zaharul se pune in lapte sa se dizolve. Margarina si untura se topesc, iar cand sunt caldute se incorporeaza in galbenusuri, se sdauga coaja rasa de lamaie si portocala.

Dupa ce maiaua a crescut se toarna in ligheanul cu faina, apoi se adauga compozitia cu galbenusurile, laptele iaurtul si vanilia. Se framanta bine, iar la sfarsit se adauga un pic de ulei pentru a se dezlipi aluatul de lighean. Cu cat se framanta mai mult, cu atat iese mai pufos si se lasa la crescut.

Pentru umplutura:

Se opareste nuca macinata cu laptele. Se bat albusurile spuma cu zaharul pana se intaresc, apoi se amesteca cu nuca, esenta de rom si cacaoa. Dupa ce a crescut aluatul se imparte in 8 parti egale cate 2 bucati pentru fiecare cozonac.

Se intind bucatile de aluat ale fiecarui cozonac pe masa si se aseaza pe ele umplutura. Se ruleaza foile si se impletesc cele doua suluri. Se pun in tava si se lasa la crescut. Se ung cu ou batut si se dau la cuptor aproape 1 ora.

Va dorim pofta buna!

Alte retete cu:


Facebook