un site cu retete pe gustul tau

un site cu retete pe gustul tau!

Retete Populare
Ultimele retete

Prajitura cu ness si bezea

February 16, 2012 de Ana | Categorii: Prajituri
Voteaza:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (91 voturi)
Loading ... Loading ...

Durata: 70 minute

Portii: 16

Dificultate: medie

Vizualizari: 2,581

Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente pentru prepararea a 16 portii de prajitura cu ness si bezea:

Ingrediente pentru foi:

4 oua
100 g zahar tos
2 linguri ulei
110 g faina

Ingrediente pentru blat:

3 oua
80 g zahar tos
50 g nuca macinata
90 g faina
Ingrediente pentru glazura:
150 g zahar pudra
5 – 8 linguri apa fierbinte
Unt cat o nuca
2 linguri rase de cacao

Ingrediente pentru bezea:

6 albusuri
200 g zahar tos
1 lingura suc de lamaie

Ingrediente pentru crema de ness:

6 galbenusuri
200 g de zahar tos
4 pliculete de zahar vanilinat
2 linguri apa
250 g margarina

Mod de preparare:

Prepararea foilor de prajitura:

Intr-un castron se bat cu mixerul albusurile. Cand s-a format spuma tare se  adauga zaharul tos in ploaie si se mixeaza in continuare pana se obtine o spuma mai vartoasa. Galbenusul se pune intr-un castron si se omogenizeaza cu o lingura de lemn. Se toarna galbenusurile peste albusurile batute spuma cu zahar si se amesteca cu lingura de lemn pana la omogenizare. In spuma obtinuta se adauga uleiul si se amesteca din nou. Se adauga si faina in ploaie, se amesteca iar cu lingura de lemn usor de jos in sus, pana se inglobeza toata faina si se obtine o compozitie omogena. Se ia  o tava, se intoarce cu dosul in sus, se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina, se imparte compozitia de foi de placinte in doua parti egale, se ia jumatate de compozitie si se intinde cu lingura pe dosul tavii. Se pune foaia de placinta la copt in cuptorul preincalzit si se coace 10 -15 minute. Dupa ce foaia s-a copt, se desprinde cu grija de pe dosul tavii, folosindu-ne de un cutit cu lama lunga si se lasa la racit pe un fund mare de lemn. Se coace si a doua foaie de placinta, procedand exact ca la prima foaie. Dupa ce s-au copt ambele foi se lasa la racit pe un fund mare de lemn.

Pregatirea blatului:

Galbenusul se pune intr-un castron si se omogenizeaza cu o lingura de lemn. Intr-un castron se  bat cu mixerul albusurile. Cand s-a format spuma se adauga zaharul tos in ploaie si se mixeaza in continuare pana la obtinerea unei spume mai vartoase. Se toarna galbenusurile peste albusurile batute spuma cu zahar si se amesteca cu lingura pana la omogenizare. Peste, se adauga faina in ploaie si se amesteca usor cu lingura de jos in sus pana se incorporeaza complet. Se adauga si miezul de nuca macinata si se amesteca din nou cu lingura folosind aceeasi miscare de jos in sus pana la omogenizare. Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina, apoi se toarna blatul in tava si se intinde uniform. Se pune blatul in cuptorul preincalzit pentru 20 -25 de minute. Cand s-a copt se scoate si se pune la racit pe un placaj.

Pregatirea cremei de ness:

Se pune apa intr-un bol, se adauga ness-ul si se amesteca pana la omogenizare. Se pun galbenusurile intr-un bol termorezistent,se adauga zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat si se mixeaza pana se incorporeaza. Se adauga si ness-ul frecat cu apa. Se pune vasul deasupra unei cratite in care este apa adusa la temperatura de fierbere, si se fierbe pe baie de aburi acesta crema pana ce zaharul se topeste si incepe sa prinda crema putina consistenta, aproximativ 15 minute, amestecand in continuu cu telul. Dupa 15 minute, se ia crema de pe baia de aburi si se lasa la racit. Intre timp pana se raceste crema, se pune margarina intr-un castronel si se freaca spuma. Cand compozitia cu ness este rece, se adauga putin cate putin margarina frecata in ea si se amesteca cu o lingura intr-o singura directie pana se omogenizeaza.

Prepararea bezelei:

Se pun intr-un castron termorezistent albusurile, se bat spuma cu mixerul pana se obtine o spuma consistenta, apoi se adauga zeama de lamaie si zaharul tos si se mixeaza pana la obtinerea unei bezele vartoase. Se pune vasul cu bezeaua deasupra unei cratite in care a fost pusa initial apa si  adusa la temperatura de fierbere, si se fierbe pe baie de aburi aproximativ 5 minute. Dupa ce totul este pregatit, se incepe asamblarea prajiturii.

Pe o tava mare, se pune o foaie de prajitura. Se unge foaia cu ½ din cantitatea de bezea. Peste bezea se intinde ½ din cantitatea de crema de ness. Peste crema de ness se pune blatul. Peste blat restul de crema de ness si se intinde uniform pe toata suprafata. Peste crema de ness se pune restul de bezea si se intinde de asemenea pe toata suprafata. Peste bezea se pune si cea de a doua foaie de prajitura.

Se pune zaharul pudra intr-un bol, se adauga cacaoa si se amesteca pana la omogenizare. Intr-un ibric se pune apa si untul si se lasa pe foc pana da in clocot. Se adauga peste amestecul de zahar cu cacao untul topit cu apa si se amesteca repede pana se omogenizeaza, dupa care la fel de rapid se toarna glazura peste prajitura. Peste glazura calda, se pote presara repede paiete de ciocolata fondanta sau fulgi de ciocolata.

Va dorim pofta buna!

Alte retete cu:


Facebook