un site cu retete pe gustul tau

un site cu retete pe gustul tau!

Retete Populare
Ultimele retete

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

March 19, 2011 de admin | Categorii: Prajituri
Voteaza:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi)
Loading...

Durata: minute

Portii:

Dificultate:

Vizualizari: 3,189

Cozonacul este o prajitura romaneasca, fiind in mod traditional pregatita de Paste si Craciun.

Veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente pentru a pregati trei cozonaci:

faina pentru cozonac – 1 kg
lapte – 500 ml
zahar – 600 g
ulei – 250 ml
oua – 4 buc
drojdie – 50 g
zahar vanilat – 4 plicuri
lamaie rasa – 1 lingurita
esenta de rom – 2 lingurite
rahat – 100 g
miez de nuci – 300 g
stafide – 100 g
sare – 1 lingurita
cacao – 3 linguri

Mod de preparare:

Se cerne faina intr-un vas. In mijloc se pune drojdia care se dizolva cu putin lapte cald si putina faina pana se obtine maiaua. Se lasa la cald la crescut 10 minute.

Separat ouale se sparg si se separa albusul de galbenus. Acestea se pun in 2 vase diferite. In alt vas se toarna laptele peste care se adauga 400 g zahar, razatura de lamaie, 2 plicuri de zahar vanilat si se pune la incalzit.

Dupa ce a crescut maiaua se incepe framantatul. In vasul cu faina si maia se adauga laptele si galbenusurile si se framanta. Treptat se pune uleiul si se continua framantatul pana se obtine un aluat omogen ce nu se mai lipeste de maini. Vasul cu aluat omogen se acopera si se lasa la crescut aproximativ o ora.

In timp ce aluatul sta la crescut se bat albusurile cu ajutorul mixerului sau a unui tel. Acest proces continua pana cand se obtine o spuma. Peste aceasta spuma se adauga 200 g zahar. Se mai bate in continuare pana se topesc cristalele de zahar. Se adauga apoi 3 linguri cacaou, 2 plicuri zahar vanilat, 300 g miez de nuci, esenta de rom si se amesteca cu ajutorul unei palete de lemn pana se obtine o crema.

Dupa ce aluatul a crescut acesta se imparte in 2 daca formele de cozonac sunt mai mari sau 3 cum este cazul nostru. Se unge un blat de lemn cu ulei se adauga aluatul care se intinde sub forma unei foi. Peste acesta se pune crema, apoi stafidele , apoi rahatul. Se ruleaza si se pune in froma de cozonac care a fost unsa in prealabil cu ulei. Se lasa la crescut aproximativ 30 minute.

Dupa ce cozonacul a crescut in forma se unge cu galbenus de ou si se introduce in cuptorul incins la 200 grade C. Se lasa in cuptor circa 40-45 minute. Dupa ce s-a copt cozonacul este scos, se lasa la racit, iar apoi se taie felii si se serveste in functie de preferintele fiecaruia.

Va dorim pofta buna!

Reteta cozonac cu nuca, stafide si rahat - mod de prepare

Alte retete cu: , ,


Facebook